به گزارش پایگاه خبری دیار مفرغ، فاطمه زهرا توکلی در اولین نشست تخصصی مناسب سازی معاونین عمرانی و مدیران کل بهزیستی منطقه 6 کشور که به میزبانی لرستان و در سالن کاسیت بهزیستی استان برگزار شد، اظهار کرد: چهار دهه از ورود مفهوم مناسبسازی و رفع موانع و دسترسی به فرصتهای برابر با عنوان یک مولفه اساسی در تعریف واژه معلولیت میگذرد.
وی ادامه داد: از سال 19980 که سال جهانی معلولین نامگذاری شد، سازمان ملل تفاوتی را بین واژههای نقص و ناتوانی و معلولیت اعلام کرد و با ورود مفهوم دسترسی به فرصت برابر این مهم نقطه عطفی در تغییر نگرش به مفهوم معلولیت از یک رویکرد صرفا پزشکی و فردی به رویکردی اجتماعی و فراگیر، بود.
مدیر کل بهزیستی لرستان اضافه کرد: اگر در گذشته به صرف بروز ناتوانی در بخشی از عملکرد سیستم یک انسان، معلول خطاب میشد و معلولیت انگاشته میشد. با توجه به تعاریف، مفاهیم و رویکرد جدید، معلولیت تابعی بود از روابط بین فردی که دچار نقص شده و در جامعهای که در آن زندگی میکند؛ اگر هر انسانی به هر دلیلی بخشی از توانایی خود را در سیستم بدنی او از دست دهد زمانی معلول خواهد شد که در مواجهه با موانع فرهنگی و اجتماعی از دستیابی به فرصتهای برابر محروم بماند و این نقطه عطف بزرگی برای معلولین بود.
توکلی افزود: در جوامعی که این نگرشها نهادینه و مبنای استراتژیها و برنامه های خرد و کلان شد جوامع به سویی رفتند که دسترسی به فضای فیزکی موانع دسته دومی بود و دسترسی به اطلاعات مطرح است.
وی خاطر نشان کرد: در کشور ما طی دو دهه اتفاقات خوبی از جمله تصویب قانون جامع حمایت از معلولین و بازنگری آن در سال گذشته که یکی از مفاد مهم آن این قانون مناسب سازی است رخ داده است.
توکلی گفت: با حضور شما خروجی این جلسه به کاهش موانع و اتخاذ راهکارهای موثری منجر خواهد شد و امیدواریم در سطح استانهای مختلف شاهد دسترسی بهتر معلولین باشیم.
وی با بیان اینکه فراموش نکنیم معلولیت پدیدهای دور از انتظار نیست و اتفاقی است که برای هر کسی در طول حیات می تواند رخ دهد و با توجه به تغییر سبک زندگی، فراگیر شده شیوع بیماریهای ناتوان کننده و آمار بالای تصادفات ، زندگی در کشوری که هر روز شاهد یک حادثه یا بلایای طبیعی در آن هستیم و با باتوجه به اینکه جمعیت کشور به سمت سالمندی پیش میرود نیازمند فضاهای مناسب سازی خواهیم بود، یادآور شد: چنانچه جمعیت کودکان و زنان را به این جامعه اضافه کنیم به این نتیجه میرسیم که مناسب سازی مفهوم فراگیر و ضروری امروز بشر است.
وی تصریح کرد: هر کسی در هر مقام و مسئولیتی در رفع و کاهش موانع موجود بر سر راه معلولین تکلیف دارد و لطفی است که به خود و نسل آینده خواهد کرد.