به گزارش دیار مفرغ، علی سالاروند گفت: در این راستا تالابهای 11 گانه شهرستان پلدختر توسط کارشناسان اداره پایش و امور آزمایشگاه اداره کل به منظور تعیین پارامترهای فیزیکی و شیمیایی منابع آبی مورد ارزیابی و نمونه برداری قرار گرفتند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان افزود: با توجه به ضرورت پایش مستمر و فصلی تالابهای استان، نمونههای برداشت شده به آزمایشگاه اداره کل حفاظت محیط زیست منتقل شده است تا نتایج تحلیل و بررسی ها، جهت برنامهریزیهای آتی به منظور کنترل آلایندههای احتمالی مورد استفاده قرار گیرد.
او اظهار کرد: لرستان دارای 14 تالاب میباشد که ١١ تالاب آن در شهرستان پلدختر و سه تالاب دیگر در شهرستانهای بروجرد، دورود و ازنا است که به عنوان مهمترین مناطق طبیعی و زیستگاه پرندگان آبزی و کنار آبزی استان تلقی و از جمله مهمترین اکوسیستمهای طبیعی محسوب میشوند.
براساس بررسی های زمین شناسی، تالاب های 11 گانه معروف پلدختر حدود 10 تا 11 هزار سال پیش بر اثر وقوع زلزله ای به بزرگی بیش از هفت ریشتر به وجود آمده اند که موجب رانش لایه های سنگی یال شمالی طاقدیس کبیر کوه و مسدود شدن رودخانه های سیمره و کشکان شده است.
بیش از 50 تالاب کوچک و بزرگ در پلدختر بوده که از زمان تشکیل تا 100 سال پیش تحت تاثیر عوامل طبیعی، بیشتر آنها خشک و منقرض شده و تنها 11 تالاب که از تغذیه بهتری برخوردار بوده باقی مانده اند.
وسعت این تالاب ها بیش از 45 هکتار است که "گری جمجمه" بزرگترین و "گری سیه" کوچکترین آنها است و همگی به جز "گرگر" در همه فصول سال از طراوت قابل توجهی برخوردار هستند و هرگز خشک نمی شوند، آب شیرین تالاب تنگ فنی و گیاهانی چون بلمک، نی، بلوط، پونه و بابونه در حاشیه همه تالاب های این منطقه مناظر دل فریب و چشم نوازی را به وجود آورده است.
در جنوب شرقی شهرستان بروجرد نیز تالابی به نام "بیشه دالان" وجود دارد که زیستگاه پرندگان مهاجر و بومی است و در شهرستان دورود نیز تالاب هایی وجود دارد که اکنون پرندگان مهاجری همچون فلامینگو هستند.
طی سالیان گذشته مصارف غیرکارشناسی و غیر علمی از عرصه تالاب ها، این اکوسیستم های با ارزش را دچار چالش کرده است که خوشبختانه امسال در پی نزولات جوی وضعیت تالاب های استان نسبت به سال های قبل در شرایط بهتری قرار دارد.