به گزارش دیار مفرغ، سال 1401 حدود 27 هزار و 300 مورد اشتغال غیرمجاز اتباع شناسایی و در این ارتباط 13 هزار و 400 کافرمای متخلف مورد اعمال جرائم قانونی قرار گرفتند و سال 1402 نیز حدود 310 میلیارد ریال جریمه مالی برای این بخش از کارفرمایان لحاظ شده است. که در چهار ماهه اول سال 1403 حدود 130 میلیارد ریال جریمه برای کارفرمایان متخلف لحاظ گردیده است.
کارشناسان بر این باورند اشتغال غیرمجاز اتباع بیگانه مقیم ایران یکی از علل بالا بودن نرخ بیکاری در کشور است زیرا هزاران فرصت شغلی جوانان این کشور را از بین برده است از طرفی نیروهای کار خارجی سبب کاهش ضریب امنیت شغلی در بازار کار کشور، نبود بهداشت روانی برای نیروی کار ایرانی، تغییر فرهنگ کار و اشتغال و کاهش درآمد ناخالص ملی از طریق انتقال ارز می شوند.
به گفته علی اسکندری رییس اداره توسعه کارآفرینی تعاون، کار و رفاه اجتماعی لرستان بکارگیری اتباع بیگانه علاوه بر هدر رفت فرصت های شغلی برای جوانان بومی، به دلیل اختلافات فرهنگی و دیدگاه های موجود امکان ایجاد تبعات اجتماعی و فرهنگی را هم رقم می زند.
لرستان جزو استان های ممنوعه بکارگیری اتباع مجاز
علی اسکندری اظهارداشت: بر اساس بخشنامه شورای عالی امنیت ملی در سال 85، لرستان جزو استان های ممنوعه در خصوص بکارگیری اتباع افغان (حتی مجاز) است و بکارگیری اتباع مجاز سایر کشورها با شرط داشتن تخصص خاص، آموزش و انتقال تجربیات و دانش به نیروی بومی مجاز می باشد.
وی با تاکید بر اینکه بکارگیری اتباع غیرمجاز در هر واحد و تخصصی ممنوع و خلاف می باشد تصریح کرد: بسیاری از کارفرمایان به قوانین واقف نیستند از طرفی به دلیل نبود آسیب شناسی و کار کارشناسی، به دنبال چرایی نیستیم و همچنان اتباع غیرمجاز را بکار می گیرند.
رییس اداره توسعه کارآفرینی تعاون، کار و رفاه اجتماعی لرستان گفت: کارفرمایان به دلیل فرار از قانون کار و امتیازاتی مانند پرداخت حقوق مصوب، سنوات، بیمه، اضافه کار و بن کارگری، قانون را دور می زنند که متاسفاته تبعات منفی اقتصادی، اشتغال و فرهنگی دارد.
اسکندری اضافه کرد: در این راستا هر ساله طی نامه ای به همه دستگاه های اجرایی استان، ممنوعیت بکارگیری اتباع خارجی اعلام می شود تا به واحدهای زیرمجموعه اطلاع رسانی کنند.
بیشترین کارگران غیرمجاز در بخش کشاورزی لرستان/ 100 تبعه در یک مزرعه
هرچند بر اساس اعلام وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی آمارها بیانگر این است که نیروی کار خارجی شاغل در کشور بیشتر در قالب رسته مشاغل مرتبط با حوزه ساختمان فعالیت میکنند و در واقع جمعیت بزرگی از این افراد در پروژههای ساختمانی اشتغال دارند اما در لرستان فرصت های دیگری اشغال شده است.
به گفته رییس اداره توسعه کارآفرینی تعاون، کار و رفاه اجتماعی لرستان بیشترین اتباع غیرمجاز در زیربخش های کشاورزی استان بکار گرفته می شوند به نحوی که 100 تبعه را که یک کارفرمای غیربومی از استان های همجوار به لرستان آورده و در زمین کشاورزی مشغول کرده بود، شناسایی شدند.
علی اسکندری افزود: نظارت جهاد کشاورزی بر واحدهای زیرمجموعه از جمله مزارع، گلخانه ها، دامپروری و مرغداری ها برای جلوگیری از بکارگیری اتباع غیرمجاز در استان ضروری است چراکه علاوه بر تبعات اجتماعی، فرصت های شغلی موجود در این واحدها نیز به صورت غیرقانونی اشغال می شود.
وی ادامه داد: شناسایی اتباع غیرمجاز در واحدهای تولیدی استان، فروردین امسال سرسام آور بود تاجایی که از 18 فروردین تا پایان ماه 200 تبعه شناسایی و دستگیر شد در حالیکه مجموعه سال گذشته 247 نفر شناسایی شده بودند.
وی تاکید کرد: مماشاتی در برخورد با اتباع غیرمجاز و کارفرمایان متخلف نخواهد شد و مطابق قانون برخورد می کنیم بنابراین بر اساس مصوبه شورای تامین استان، فرمانداران موظف هستند در این راستا همکاری جدی داشته باشند.
علی اسکندری با اشاره به صدور حکم زندان 2 کارفرمای متخلف استان در سال گذشته اظهار داشت: بکارگیری اتباع مجاز افغان در کرانه باختری کشور به دلیل شرایط بیکاری این استان ها ممنوع است و لرستان به دلیل اقدامات مطلوب، پارسال جزو سه استان نخست کشور در شناسایی و طرد اتباع غیرمجاز معرفی شد.
وی تاکید کرد: ورود غیرقانونی نیروهای کار فاقد مجوز به کشور، موجب تحمیل هزینههای بسیار و کاهش ظرفیت اشتغال کشور می شود و در شرایطی که با آمار بالای بیکاری فارغ التحصیلان و افراد جویای کار مواجه هستیم، شایسته نیست کارفرمایان تنها برای فرار از پرداخت حق بیمه و دادن دستمزد پایین، نیروی کار خارجی غیر مجاز را به خدمت بگیرند.
http://diarmafrag.ir/fa/News/14278/لرستان-جزو-استان-های-ممنوعه-بکارگیری-اتباع-مجاز